torstai 14. heinäkuuta 2011

hyvin pyyhkii!

Minä kuulin ensimmäisen kerran neulotuista tiskirätistä muutama vuosi sitten, kun niitä alkoi ilmestyä blogeihin. Hymähtelin ja nyökkäilin fiksusti, varsin ekologista ja varmasti hyvä lahjaidea, mutta ehei, meille ei kyllä tällaisia tule. Eihän nämä voi toimia yhtä hyvin kuin kaupasta ostetut, ei millään, näähän purkautuu ja ties mitä. (Purkautumisepäily kertonee jotain silloisista neulomistaidoistani.)
Ajan kuluessa rupesin lämpenemään neulotuille luutuille ja jossain takaraivossa jyskytti, että minunkin pitäisi tehdä sellainen, ihan vain vaikka kokeilun takia. Ei mitään voi tyrmätä pelkkien olettamusten perusteella. Mutta epäilin luutuja yhä, sillä kuten on ehkä saattanut käydä ilmi, olen huoleton ja laiska. Toisin sanoen aika vähän todella huono siivoaja. Meidän pöytähän on yleensä sellaisessa kunnossa, että tekisi mieli ottaa suoraan hiomapaperi käteen, kun luultavasti se ei muulla puhdistu.KYH#16
 malli: Waffle Knit Dishcloth by Debbie Andriulli
lanka: Novita Bambu
puikot: 3mm
ravelryprojekti: waffle knit dishcloth


KYH-tempauksen projekteja miettiessäni päätin, että nyt on aika. Itse neulottujen tiskirättien aika. Ja jotta en tyrmäisi koko ideaa yhden huonosta lankavalinnasta kärsivän liinan takia, kelpuutin listalleni kolme eri mallia eri langoista. Novitan Luxus Cotton oli itsestään selvä valinta, koska olin jemmaillut nurkissa pyöriviä keriä jo parin vuoden ajan nimenomaa tiskiluutuja varten, ja ilmeisesti moni luutuneuloja suosii juuri luonnonvalkoista Luxus Cottonia. Toiseksi valitsin Novitan Bambun, koska sitäkin olin kuullut kehuttavan tiskirättien yhteydessä. Kolmanneksi valitsin Novitan Puro Batikin, ihan vain sen takia, kun sitä nyt sattui olemaan. KYH#7
lanka: Novita Luxus Cotton
puikot: 3,5mm
ravelryprojekti: chinese waves dishcloth


Oli muuten omituisen ristiriitainen tunne, kun kokeilin ensimmäisen kerran pyyhkiä pöytää itseneulotulla liinalla. Tai siis, hirveä vaiva neuloa, ja sitten mä pyyhin sillä pöydän!? Mutta joka tapauksessa - nämä kaikki kolme liinaa yllättivät minut positiivisesti, vaikkakin ei ihan niin kuin olin ajatellut. Kaikilla pyyhkii hyvin, mutta Puro Batikista en aio tehdä enempää liinoja, ja tämä ainoakin saa mennä pölyrätiksi. 
Luxus Cotton taas - en tykkää. En osaa sanoa miksen. Liian paksua? Tuntui, että tämä lanka alkoi haisemaan paaaljon muita nopeammin. Miehen mielipidettä kysellessäni tämä sanoi, että Luxus Cotton on paras hänen mielestään. (Mutten ota huomioon sellaisen mielipidettä, joka ei siivoa säännöllisesti.) 
Bambu taas oli aivan mahtava. Paljon parempi kuin entiset, kaupasta ostetut. Melkein täydellinen. 

Testasin kaikkia luutuja useamman viikon ajan, ja ne kävivät pesussa useampaan eri otteeseen. KYH#25
lanka: Novita Puro Batik
puikot: 3,5mm
ravelryprojekti: Grandmother´s Favorite


Minua kiinnostaisi nyt kovasti tietää, mitkä ovat teidän suosikkitiskirättilankoja?

Ja mitä hemmettiä minä taion noista jäljellä olevista kolmesta Luxus Cotton -kerästä?


---

day 11 - a song from your favorite band 
 
 

7 kommenttia:

 1. Minäkin suhtauduin ensin hyvin epäilevästi neulottuihin tiskirätteihin, mutta nykyisin en muunlaisia käytäkään. Suosikkilankani niihin on Blend bamboo. Se on mielestäni sopivan paksuista ja kuivuu nopeammin kuin puuvilla.

  VastaaPoista
 2. Bambuisista pidin minäkin hurjasti aluksi, kunnes mun pesussa tiivistyivät ihan mahdottomasti ja ovat aika koviakin. En tiedä olisko pitänyt neuloa tiivimpää pintaa, etteivät kutistuisi.
  Mun ylivoimainen suosikki on kuitenkin hamppu (mulla Allhemp 6). Hankaustehossa aivan ykkönen. Peruspuuvillatkin on ihan jees, vanhaa Novitan Alabamaa on useampi rätti.

  VastaaPoista
 3. Moni ei tykkää ovitan Tennesseestä rättilankana mutta musta se taas on paras. Siin on parhaat hankausominaisuudet mikä on mulle tärkeetä. Tennessee paranee mitä enemmän sitä pesee ja käyttää.
  Vähiten taas tykkään novitan bambusta.. Mut nää on näitä et jollekin joku on hyvä ja jollekin huonoin.

  VastaaPoista
 4. Mulla ei vielä ole kokemusta kovin monista lankalaaduista, mutta pidän neulotuista tiskiräteistä ihan tosi paljon. Toimii hyvin, paremmin kuin kaupan rätit. Ja lähtee keraaminen liesikin helpolla puhtaaksi. :)

  VastaaPoista
 5. Hienoja tiskirättejä! Ja minäkin olen aika myöhäisherännäinen niiden kanssa, viime kesänä tein ekat, ja koskaan en enää osta sellaisia kammottavia "sieni"-liinoja tai sifonetteja. en koskaan. Parasta lankaa tiskirätteihin on mielestäní bambu. Puuvillaiset ei ole yhtä hyviä. Bambu on toki kalliimpaa, mutta kestävänä ja pestävänä se ei haittaa. Itse olen tehnyt puuvillaisia tiskirättejä vähän "harvemmiksi" kuin bambuisia, tuntuu että ne kuivuvat kauemmin, ja siinä mielessä halusin että ne ovat "ilmavampia". Ja loput luxus cottonit voit neuloa vaikka kesäpipoksi! ps. eikä niiltä miehiltä kannata mitään kysyä, senkun lykkää vaan rätin käteen!!! ;)

  VastaaPoista
 6. Hienoja tiskirättejä!
  Itse olen neulonut vaan bambusta ja olen ollut tyytyväinen siihen.

  VastaaPoista
 7. En ole vielä herännyt, mutta... älä sano koskaan ei. Pitäisiköhän sittenkin kokeilla? Niin monet tuntuu kehuvan kuitenkin.

  VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)